Balázs Elemér Group si Báder Olivér

Va anuntam Joi un nou concert Balázs Elemér Group in Posticum si pentru ca ne sunt dragi si am incercat sa fim prezenti de fiecare data cand au cantat in Oradea, nu se cuvenea sa-l ratam pe acesta. Cu atat mai mult cu cat organizatorii au decis ca in cazul in care vremea va fi frumoasa, se va canta in aer liber, in curtea Posticum. Si vremea a tinut cu noi, concertul beneficiind de un decor superb.

Balázs Elemér Group se afla in Oradea pentru a inregistra un album impreuna cu Báder Olivér, sa-i construiasca o carte de vizita” asa cum a precizat prezentatorul concertului. Despre Balázs Elemér v-am tot povestit dar despre Báder Olivér, daca nu sunteti oradeni, e posibil sa nu stiti nimic.

Báder Olivér are 34 de ani si este membru fondator al trupei oradene KIM. Unii sunt generosi si-l descriu ca fiind “un tanar modest, cu o aparitie anodina, despre care n-ai putea banui ca este unul din cei mai buni chitaristi de jazz pe care ii are Romania in momentul de fata.” Eu am avut ocazia sa-l vad si sa-l ascult live foarte rar (locuiesc in Oradea abia de la inceputul lui 2008) iar prezenta materialelor lui in sptiul online si offline este foarte timida.

Concertul de Vineri a fost mult mai slabut decat celelalte. Cel putin primele 2h la care am asistat. Am inteles ca in ultima parte s-au mai “asezat” lucrurile iar piesele interpretate au abordat folclorul maghiar in maniera jazz specifica Balázs Elemér Group.

Discutand intr-o mica pauza si cu alti spectatori, se pare ca nu am fost singurul care a retrait o atmosfera de restaurant cu fete de masa in patratele si farfurii cu “stampila unitatii” in prima parte a concertului. Imi pare rau ca nu am reusit sa raman pana la sfarsit dar cu siguranta la urmatorul concert pe care Balázs Elemér Group il va sustine in Oradea, nu voi mai pleca si voi indura, daca va mai fi cazul, orice mici deraieri.

Am reusit sa incropesc si un mic montaj. Curtea Posticum nu beneficiaza de o instalatie de iluminat specifica unei scene si nu am reusit sa filmam foarte mult. Oricum, finalul montajului o sa va placa.

5 Comments

 1. Alexandru Seres

  Bader Oliver n-a avut o prestatie prea buna in seara asta, o fi fost intimidat de “greii” din jurul sau (e mai timid din fire…). Eu l-am vazut in numeroase randuri cu KIM si pot spune ca e exceptional. Nu intru in detalii, dar n-am mai vazut pe nimeni sa sustina un solo de 25 de minute (!), coerent si convingator (si inca ar fi putut continua de nu s-ar fi plictisit).

 2. gabi b.

  Mai mult decat concertul in sine io am fost impresionat de montajul video realizat de Cipri care, chiar in graba fiind facut si fara ustensile, denota o serioasa indeminare. De asemenea, cred ca, cu o camera fixa si cu alte doua mobile Cipri ar fi reusit poate cea mai buna filmare oradeana. Distantele au fost excelente, cadrele foarte bune, poate travelling/urile au fost usor repezite, chestie inerenta pana la urma camerelor digitale. Felicitari si asteptam urmatorul monataj.

  Cat despre Bader Oliver, e foarte bun, desigur, daca nu ai alt termen de comparatie.
  Eu am vazut un ghitarist provincial, incapabil sa-si depaseasca conditia si asta nu din cauza lipsei de virtuozitate ci datorita a ceva mult mai grav: lipsa backgroundului muzical si cultural solid, cu atat mai mult cu cat in jazz nu e suficienta doar cunoasterea tehnicii instrumentale ci trebuie sa te si integrezi cultural in ceea ce inseamna act creativ, improvizatoric.
  Cum spunea si Lou Reed ca, spre deosebire de rock, unde fiecare poate sa se aseze si sa invete o nota, in jazz totul se petrece la modul cel mai nedemocratic cu putinta.

 3. Ciprian Alexei

  Hehehe! Multumesc Gabi dar cred ca meritul e al locatiei 🙂 Sunt cat se poate de amator in acest domeniu si de fiecare data am dorit sa evidentiez prestatia efectiva a celor care canta. As elimina toate elementele care distrag atentia de la sunet. Poate gasim un sponsor care sa ne ofere/imprumute o camera mai buna pt festivalul Peninsula

Comments are closed.