Actul artistic a fost sodomizat in Oradea

Dupa cum deja probabil ca stiti, autoritatile locale oradene au reusit sa interzica un concert de muzica rock. E vorba despre concertul trupei God Dethroned, trupa olandeza ce abordeaza in compozitiile lor stilurile trash, death si black metal. Trupa are la activ 8 albume lansate in aproape 20 de ani de activitate si niciodata nu au mai fost interzisi.

Din toata chestia asta, cel mai mult au de pierdut oradenii. S-a creat astfel un precedent iar trupele vor privi cu suspiciune orice contract ce presupune un concert in Oradea. Pe langa acest lucru si tot la capitolul imagine, a avut de suferit si firma care a organizat evenimentul, Axa Valaha. Axa Valaha a suferit si pierderi materiale: banii cheltuiti pe promovare, onorariul trupei, cheltuielile cu cazarea trupei etc.

O chestiune interesanta si pe care nu am gasit-o precizata nicaieri este legata de promovarea acestui eveniment. Axa Valaha a depus un dosar la autoritatile locale pentru a primi aprobarea de a lipi afisele ce promovau acest eveniment. Dosarul cuprindea toate informatiile necesare, inclusiv un afis precum cele lipite in diverse locuri din oras si care ulterior au “scandalizat opinia publica”, fapt ce l-a impresionat atat de profund pe consilierul local Dan Octavian, incat a decis sa interzica acest concert. Pentru a depunde acel dosar in vederea obtinerii autorizatiilor necesare, Axa Valaha a platit niste taxe.

Din discutia telefonica pe care am avut-o cu Mihai Caraveteanu, reprezentantul  Axa Valaha, am aflat ca s-ar fi facut unele presiuni de catre autoritatile locale asupra clubului Blue Monday, club ce trebuia sa gazduiasca acest eveniment, pentru a anula concertul. La numarul de telefon de pe siteul clubului, o angajata a Blue Monday ne-a spus ca detalii despre acest incident nu puteam lua decat de la patronul clubului, Dl. Andras Dutka, adaugand ca acesta nu doreste sa faca nici un comentariu vis-a-vis de acest eveniment. Acest lucru ar putea intari ideea ca asupra lui s-au facut presiuni de catre autoritatile locale.

De ce, care sunt adevaratele motive, probabil nu vom afla niciodata. Sau poate vom afla 😉 Ori poate Dl. consilier Dan Octavian a simtit nevoia sa-si justifice salariul si in acelasi timp sa contribuie la cresterea awerness-ului partidului national liberal (e doar an electoral) in randurile destul de groase ale “alegatorilor cu frica lui Dumnezeu si mai putini open minded” din Oradea.

Povestile adevarate par mai povesti decat cele neadevarate pentru ca daca ar fi adevarate, ar dovedi inca o data lipsa de discernamant a oradenilor atunci cand se afla in cabina de vot. E mult mai penibil daca Dl. Dan Octavian a actionat ca simplu cetatean deoarece dovedeste lipsa oricarei brume de simt artistic dar ca orice brav roman, se pricepe la toate si e demn de a hotara destinele oradenilor.

Oricum Dl. Dan Octavian va ramane in istorie deoarece a reusit sa interzica pentru prima oara in Romania un concert rock, motivandu-si initiativa in cel mai stupid mod posibil: trupa God Dethroned promoveaza rock-ul satanist!

Duminica, 5 Iulie, cand trebuia sa aiba loc acest eveniment, Oradea se va afla in cea de a 2-a zi a Serbarilor Cetatii iar evenimentele ce vor avea loc cu aceasta ocazie vor fi pe placul oradenilor “cuminti” de 50+ ani.

Cei care au cumparat bilete la concertul din Blue Monday, le vor putea folosi maine la concertul pe care trupa God Dethorned il va sustine la o aruncatura de bat de Oradea, in Debrecen.

Nu-mi sunt foarte clare parghiile legale prin care autoritatile locale pot avea astfel de initiative invatate la cursurile de la Stefan Gheorghiu dar nu pot sa nu ma gandesc la evenimentele recente din Iran si care tot cu liberatea de exprimare au treaba.

Later Edit: Trupa God Dethroned a acordat un interviu legat de acest incident:

A daramat visul multor oameni. Le-a stricat placerea de a avea un spectacol. Cred ca ii pasa numai de el insusi. E un om foarte trist! (…) Am auzit ca le-au spus celor de la Oradea (proprietarilor localului Blue Monday, n. red.) ca isi vor pierde autorizatia, daca ne dau voie sa cantam. Imi pot imagina ca proprietarul nu are de ales. Pentru ca, daca isi pierde autorizatia, isi pierde si banii!

Sursa

22 Comments

 1. Drace

  Ce sodomizat, a fost gomorrat de-a dreptul (aluzie si, sau mai ales, la film), desi, spre deosbire de cei din Oradea, mafiotii italieni sunt suficeint de destepti cat sa nu se puna cu rockerii, oare de ce? 😀

 2. Gabi B.

  Pare a fi o actoune concertata de adeptii cultelor neoprotestante ai caror reprezentanti la ora actuala se regasesc in functiile cele mai inalte ale administratiei locale

 3. Attila D.

  pe de alta parte, a fi satanist e la fel de greu cu a fi sfant; regret nespus ca munca unor tineri care incearca sa implice orasul intr-o serie de evenimente este desconsiderata de ” alesii” urbei in cel mai nesimtit mod

 4. Ciprian Alexei

  Asta a fost primul lucru la care m-am gandit dar, ca un bun “crestin nepracticant” ce sunt, refuz sa cred ca e posibil asa ceva. Inchizitia si KKK au disparut de mult.

 5. Ciprian Alexei

  tinand cont de halul in care-si organizeaza si promoveaza evenimentele, n-ar fi exclus. de data asta, de promovare s-a ocupat firma Axa Valaha care a pierdut, asa cum am zis, niste bani buni. nu stiu ce prevederi erau in contractul dintre ei si blue monday dar cred ca e posibil sa-l actioneze in instanta pe Dutka pt incalcarea contractului.

 6. gabi b.

  Oricum, exista cel putin doua variante, au fost interzisi de consilliul local in persoana lui Dan Octavian sau au fost “sabotati” de patronul lui Blue Monday.

  Ceea ce s/ar impune ar fi o pozitie oficila din partea autoritatilor, daca au interzis o manifestare de acest gen intr/un club privat. Chestia cu satanismul nu prea tine deoarece a fi mascat si a cinta black metal nu e o modalitate consacrata de a fi depistat ca si satanist deoarece in urma acestei logici Hitler ar fi un tip foarte de treaba ca fan de Schubert si Wagner.

 7. Ciprian Alexei

  institutiile statului n-au ce sa comenteze. consilierul local nu a actionat din pozitia de consilier. tinand cont de faptele de vitejie ale lui Bolojan vis-a-vis de carciumile din oras, n-ar fi exclus sa fie implicat si in mizeria asta. si stim cu totii ca e un om credincios, cu frica lui Dumnezeu. nu, nu habotnic. doar credincios!

 8. Kosso G.

  fratilor, mai stam in ast scheissland?… ieri m-am intors din Budapesta, de la concertul Dream Theater… si chiar a fost un vis. deja dinainte de a intra in romanica, mirosea a balega… si bineinteles, era sa ma buseasca un cocalar cu bmw, cu numar de bihor, care n-avea el nervi sa stea in spatele unui Megane, si combi pe deasupra! :(… tin minte cat de socat am fost de amabilitatea bodyguard-zilor de la Papp Laszlo Budapest Sport Arena… chiar iti multumeau frumos pentru rabdare! asta vis-a-vis de manelistii cu ghiuluri si cefa lata de la concertul Moonspell din Cluj… ah, si alta faza faina: joi seara am uitat ceva pe tejgheaua unei patiserii de pe Vaci Utca, pentru ca sa gasesc chestia respectiva vineri dimineata pe aceeasi tejghea. dar cand am ajuns acasa in oradea (bloc cu interfon, stau la etajul 5) am descoperit ca imi furasera farul de la bicicleta legata de balustrada… ce mai, scheissland in toata regula!…
  ce ma enerveaza cel mai mult e frustrarea pe care o simt de fiecare data cand ma turez pentru chestii de genul interzicerii concertului God Dethroned… pentru ca efectiv nu putem face nimic!… si asa suntem o specie pe cale de disparitie p-aci, noi, “metalistii”… si asa ne si trebuie, pentru ca suntem niste satanisti decadenti, degradati, nespalati, narcomani, perversi, poate si criminali… vlastarele si mladitele crestine ale tarii trebuie protejate cu orice pret de orice tentativa de deschidere spre “altceva”/”altfel”!!!
  si, daca stau sa ma gandesc, respectivul “autoritar” a actionat in interesul meu, s-a ingrijit de viitorul meu: medic fiind, cine dracu’ mai venea la cabinet sau la spital daca as fi fost vazut intr-o companie dubioasa, printre satanisti, la o asemenea manifestare decadenta?! ar trebui sa-i multumesc frumos… da’ la noi nu se practica, vezi povestea cu bodyguard-zii 🙁

  deci, reiau intrebarea: fratilor, mai stam in ast scheissland sau ne caram dreacului d-aci? altii primesc cu bratele deschise “ruptii-n cur” ca noi!!!

 9. Biroul de Presa

  Vă informăm că Primăria municipiului Oradea şi Consiliul Local nu sunt implicate in niciun fel în anularea concertului formaţiei God Dethroned. Evenimentul urma să aibă loc într-un spaţiu privat, decizia anulării nefiind de competenţa autorităţilor locale.
  Cu stimă,
  Biroul de presă

 10. George Staicu

  stai ca eu nu inteleg:
  ca sa pui afise in oras iti trebuie aprobare de la Primarie, am inteles ca asta a fost obtinuta, s-au lipit afisele; merge Dan Octavian in calitate de reprezentat al fortei legii municipale la patronul clubului Blue Monday si ii “sugereaza” sa anuleze concertul asta; patronul anuleaza concertul respectiv.
  Cei care aveau bilete cumparate au facut sesizare la Protectia Consumatorului?

 11. Ciprian Alexei

  Nu nu, Dan Octavian stie ce sa declare. El nu s-a dus in calitate de consilier ci de simplu cetatean indignat de ceea ce era sa se intample, de pericolul in care era sa fie pusa urbea. Era in afara orelor de program. Iar patronul clubului a fost sensibilizat de acest simplu cetatean care doar intamplator e consilier in CL si director pe la federatia patronilor din Bihor. El este consilier doar 8h pe zi. Deci nici sa spui ca a facut un abuz nu poti.

 12. The Fan

  Sa inteleg ca domnul Dutka a anulat un concert care i-ar fi adus incasari considerabile doar la sugestia unui cetatean indignat? Iar cetateanul respectiv a reusit sa-l convinga doar prin vorbe de suflet? Fara sa faca uz de pozitia ocupata in Consiliu?
  Hai, baietii, am deja peste 30 de ani si nu cred in povesti!

 13. Ciprian Alexei

  Da domnu’ The Fan, exact asa s-a intamplat! Domnu’ Dutka este foarte receptiv la sugestiile oamenilor simpli si ca un bun cetatean, crede in promovarea valorilor sanatoase in sanul comunitatii.
  Si tinand cont ca vorba dulce mult aduce, cu ce altceva in afara de argumente venite din suflet a putut fi convins?

 14. Kosso G.

  Constitutia Romaniei, in articolul 30 proclama: “Libertatea de exprimare” :

  (1) Libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile.
  (2) Cenzura de orice fel este interzisa.

  iar daca ce s-a intamplat nu se incadreaza la “cenzura”…

Comments are closed.