Imi vine in minte titlul de album al Regelui Cirmiz, primul pe care l-am auzit la putin timp dupa aparitie, Three of a Perfect Pair, dar si numele/subtitlul pe care i-l dadusem emisiunii de suflet (MELATONINA) in zorii ei, acum mai bine de 11 ani…Doi dintre cei trei cu care urma sa ma reintilnesc, au mai fost simultan pe aceeasi scena, acum 13 ani, intr-o seara ploioasa de vara, cu un Crimson atemporal, atipic, format din doua triouri…
Ultimele doua intilniri cu mustaciosul chel care refuza sa imbatrineasca ma leaga si de 2 filme vazute in zilele concertelor si regizate de non-conformistul KIM KI DUK: “Spring,summer,fall,winter…and spring” si “BIN JIP“. Sunt exact genul de filme care te pot marca si pe linga faptul ca iti intra in suflet, practic mi-au transmis o stare de spirit numai buna ca si preambul pentru intilnirile cu Tony Levin. In prima era bassistul inteleptului Peter Gabriel, iar in a doua fusese cu trupa sa. De ce se potriveste atit de bine regizorul coreean cu reprezentantul si minuitorul din `76 al CHAPMAN STICK-ului? Pentru ca ambii au in gena abilitatea de a surprinde si de a soca, fara umbra mirosului de transpiratie al sfortarii.
De data asta nu am consultat programul cinematografelor budapestane, pentu ca ni se promisese o intilnire cu 2 din cei 3 “batosi”. Promise kept. Dovada ? O puteti auzi si vedea pe acest site, multumita lui George si a organizatorului Bogdan Gomilko. As putea cauta epitete pentru prestatia domnilor, dar sticky – lipicios, sovaitor- cu siguranta nu s-ar potrivi imblinzitorilor de “sulite sonore” cum pot fi percepute instrumentele cu 5 corzi de bass is 7 de chitara normala.
Progresivitate condimentata cu groove. Tapping cu degete funky, cit incape. Includerea arcusului pentru plutiri aproape FLOYD-iene, din perioada cu Syd,fireste…Exultari colorate in RED,evident regal. Aciditati vesele,in limbaj elefantin. Insa stim sa ne bucuram de complexitate si fara hit-uri,nu? Deoarece in aproape 100 de minute s-au bagat nu bete-n roate, ci intre sunete. Pentru a fi proptite vinjos. Virtuozitate si grosime de double-bass pe de o parte, fluiditate si acuratete de chitara solo pe de alta a STICK-ului. Ritmuri rupte,frazari plesnind de energie…pentru ca in final totul sa se inchege lin. New-yorkezul Michael Bernier a virit si el o frintura de umor in prestatie si o siguranta, de trebuia sa te uiti cind e el la conducerea piesei si cind e Mr. Levin. Iar “Mister Mr.” Mastelotto cu tobele lui zimbitoare dar hotarite a contribuit la intregire. Trioul face parte dintr-o liga selecta a aventurierilor sonori care nu doar iti lasa impresia ca pot cinta orice,ci ti-o si demonstreaza fara artificii gratuite, insa cu atit mai multa consistenta.
Un concert in urma caruia cei aprox 300 de vizitatori (la aprox 20 euro biletul) nu au ramas cu traista-n bat, ci din contra…Impreuna cu George, fara de care totul ar fi fost mult mai sterp pentru mine, in mod simbolic ne-am pus traista-n stick si am ajuns repede acasa, ascultind pe drum putin ERIK SUMO si “TUNISIA” albumul primit de la Pat…
Spasiba Bogdan i “Na zdarovie!”
Avem autografele lui Tony Levin si Pat Mastelotto. Tot ce trebuie sa faceti pentru a le castiga este sa raspundeti, in comentarii la aceasta cronica, intrebarii:
De ce nu este posibil un astfel de concert in Oradea?
Imi rezerv optiunea de a oferi autgrafele celui mai interesant comentariu.
P.S. In seara urmatoare am fost la Filarmonica,sa-l revad pe AG,cu muzici interzise FM ,dar pe care le difuzez cu seninatate…in aprox 90 de minute l-am auzit de vreo 3 ori multumind celor din sala ca si-au cumparat bilete(10-12 euro)…hmm…na,asta mi se pare deja cam “sticky”…pt ca si “ceea ce-i rau strica daca e mult”,de la P. HOWARD citire…
Daca primul album al regelui Crimiz pe care l-ai ascultat,a fost “three of a perfect pair” atunci permite-mi sa-mi exprim parerea cum ca nu ai inceput-o chiar cu dreptul in prietenia ta cu regele. Eu cred ca ai fi avut sentimente superioare din punctul de vedere al intensitatii si calitatii, daca prima ta intalnire cu regele s-ar fi derulat “la curtea regelui Crimiz”, la o portie de “limbi de privigetori in aspic”, ” fara stele si biblii negre”.