Jazz pe Dunare cu KLB Trio si Dresch Quartet

A trecut aproape o saptamana de cand am fost la cele doua concerte, cel cu KLB Trio si Mihaly Dresch Quartet, tinute in cala vaporului-bar A38 de pe Dunarea ungureasca din Budapesta.

KLB Trio: din fericire, despre KLB Trio am mai avut ocazia sa scriem. Un plus mare pentru sunetul pe care l-au avut de data asta si pentru locatia in care s-a tinut concertul. Zsolt, Peta & Gergo s-au simtit in largul lor. Si-au lansat primul disc in formula asta, Just Like Jazz, un disc live cu inregistrari din Slovenia si Budapesta cu piesele ce le stiu aproape pe de rost si de care nu mai ma satur.

Dresch Quartet: adica Mihaly Dresch, alaturi de Akosh S. Unit, e unul dintre cei mai apreciati suflatori din estul Europei. Il stiam din inregistrarile live si discurile pe care le am. Sa il si vad performand a fost o incantare. Dupa furtuna celor de la KLB Trio, omul ce a imblanzit instrumentele populare de suflat, de la inaltimea celor 2 metri, ne spunea o legenda muzicala balcanica plina de acorduri melancolice si de doruri folcorice. Teme din popor sublimate in acorduri de jazz fine, acompaniate de un tambal cu un LUKÁCS Miklós autentic in mimica lui de tigan dunarean, de invitatii surpriza, Lajko Felix, copilul genial si idiot al ceterii maghiare si de percutionistul exotic Szalai Péter.

A fost rotund, frumos, doua concerte in care am vazut si auzit przentul si viitorul scolii de jazz ungare. O scoala de jazz mare, indraznesc sa spun poate singura alaturi de cea din Polonia care a stiut sa traiasca si sa se dezvolte si in vremurile tulburi ale ultimilor 50 de ani.