Wayne Shorter in Budapesta

 

 

Wayne Shorter implineste anul asta 75 de ani. Si vine in Budapesta. Nu am cum sa ratez asa ceva. E unul din oamenii care au scris istoria jazzului. Compozitiile lui au devenit standarde in jazzul clasic. Un monstru sacru, cum ar zice unii, un concert de Liga Campionilor cum ar zice amicul meu Daika Attila.

Despre scolile celor doi giganti, Shorter si Miles Davis s-au scris o multime de studii si tratate. Si o sa se mai scrie. Material e destul. “Mantaua” lui Shorter ar fi prea lunga ca sa enumar aici cine a iesit de sub ea.

In momentul cand John Coltrane paraseste grupul lui Miles Davis in 1960, il propune in locul lui pe Wayne Shorter. Miles il refuza, revenind ulterior in 1964 asupra deciziei sale si il aduce pe Wayne. Se spune despre quintetul lui Davis din aceea perioada ca ar fi cel mai puternic care l-a avut. Mai erau: Herbie HancockRon Carter and Tony Williams.

Ma duc la Palatul Arteleor din Budapesta, miercuri, 18 martie, de la orele 20:30 sa vad si sa aud cum s-a facut istoria muzicii jazz. Pe scena, alaturi de maestru o sa mai fie:  Danilo Pérez – pian, John Patitucci – double bass, Brian Blade – tobe.
Imi iau si Pampersii cu mine.