Premiera “Tosca” la Cluj

Vineri, 19 decembrie,  regizorul de teatru Mihai Măniuţiu va monta al doilea spectacol liric pentru Opera Naţională din Cluj-Napoca.

Premiera operei „Tosca” de Giacomo Puccini se va juca vineri, 19 decembrie, de la ora 18.30, în sala mare a clădirii care găzduieşte atât teatrul, cât şi opera naţională clujeană.

Orchestra operei va fi dirijată de tânărul Adrian Morar, iar scenografia spectacolului a fost realizată de Valentin Codoiu, care şi-a început cariera de realizator de decoruri în 1979.

Spectacolul face parte din şirul de manifestări pe care reprezentanţii operei le-au organizat în această stagiune pentru a marca împlinirea a 150 de ani de la naşterea compozitorului Giacomo Puccini.

Mihai Măniuţiu a explicat că şi această operă va purta amprenta viziunii sale regizorale, fără însă a-i fi ştirbit spiritul clasic. „Îl citez mereu pe Liviu Ciulei şi cred că originalitatea este lipsă de informare”, a precizat regizorul clujean. Măniuţiu a recunoscut că „Tosca” sa este mai complexă, personajul nefiind doar o femeie cu hipersexualitate.

„Puccini dădea indicaţii regizorale complete, spunea inclusiv unde trebuie să respiri”, a glumit dirijorul Adrian Morar. „Am respectat opera, însă indicaţiile regizorale ale lui Puccini erau în spiritul vremii, iar o operă nu trebuie canonizată. Eu am dorit să îi descopăr profunzimea”, a menţionat regizorul referitor la montarea sa.