JAZZ BANAT SESSION – 27/28 Octombrie Timisoara

In 27 si 28 octombrie, la Sala CAPITOL a Filarmonicii Banatul din Timisoara, se va desfasura evenimentul  JAZZ BANAT SESSION , o prima serie de concerte ce marcheaza aniversarea celor 10 editii ale TIMISOARA JAZZ FESTIVAL.

Sambata 27 oct, primul concert al serii va fi sustinut de grupul JazzyBIT si invitatul lor, HOREA CRISOVAN, unul din cei mai valorosi chitaristi ai tarii.

Al doilea concert va fi sustinut de quartetul saxofonistului norvegian TRYGVE SEIM.

Ei vor prezenta, ultimul material discoografic: HELSINKI STREETS (Editat la casa de discuri ECM, in acest an), apreciat ca unul din cele mai valoroase din acest an, atat in Europa, cat si in SUA.

In demersul sau, TRYGVE SEIM, va fi insotit pe scena de trei mari muzicieni ai scenei europene , MARCIN WASILEWSKI -pian,SLAVOMIR KURKIEWICZ-bass, si MICHAL MISKIEVICZ-TOBE , deci  de grupul MARCIN WASILEWSKI TRIO.

Acest grup ,unul din cele mai importante din Europa , a fost la inceputurile carierei lor, grupul de acompaniament al lui TOMAS STANKO , liderul de necontestat al scolii poloneze.

Duminica 28 oct ,incepand cu ora 18.00, va avea loc proiectia DVD-ului EST-LIVE IN TIMISOARA , inregistrat in urma cu 10 ani la Sala Operei , difuzat in acest an pe MEZZO TV.

Primul concert al serii va fi sustinut de grupul bateristului spaniol VICENTE ESPI QUARTET. Ceilalti membri ai grupului sunt: JESUS SANTANDREU, MASA KAMAGUCHI si IVAN CEBRIAN.

 Ultimul concert al acestui eveniment este sustinut de JOE LOVANO and FRIENDS.

Un nume de legenda ,unul din cei mai mari muzicieni ai lumii , va fi insotit de GIOVANNI GUIDI –pian , DEZRON DOUGLAS-bas si GERALD CLEAVER-tobe

 Evenimentul este produs si organizat de Fundatia culturala JAZZ BANAT cu sprijinul CONSILIULUI JUDETEAN TIMIS
Sposori ai evenimentului sunt : BIOCLINICA, RUBIN MEYER DORU & TRANDAFIR, EGERIA , CATENA
Parteneri media : TVR TIMISOARA ,Radio Romania Timisoara , Zile si nopti

 Despre Artisti 

       VICENTE ESPI   

                                                                                                                                                      Vicente Espi este un baterist, pianist, compositor și producător de Jazz, stabilit în Valencia, Spania, care a studiat la Conservatorul din Issy-Les-Moulineaux (Paris). 

De la o vârstă fragedă, el a simțit un mare interes pentru muzică, în special pentru tobe, influențat fiind de preferințele familiei pentru acest instrument. Din cauza acestor circumstanțe, el se mută la vârsta de șapte ani în regiunea pariziană Vanves, unde se perfecționează atât muzical, cât și instrumental. La vârsta de cincisprezece ani, el este deja dedicat în mod profesionist muzicii (atât muzicii jazz, cât și muzicii world) și, în mod special, tobelor, făcându-și primul concert la această vârstă. Văzând că muzica face parte din viața sa, el decide să ia lecții private la instrumentul său cu profesorul elvețian, Daniel Humair.

La vârsta de șaisprezece ani, apare cu Nguyen Le la “Concursul Internațional de Jazz de la La Defense”, fiind finaliști ai acestuia. Cu chitaristul vietnamez își dezvoltă propriul trio, care le permite să participe la un număr mare de concerte în regiunea Parisului.

La vârsta de douăzeci și unu de ani, s-a întors pe pământurile natale (Valencia), dezvoltând o activitate muzicală puternică, venind în acel moment în circuitul de jazz din Valencia. De-a lungul acestei perioade, el a colaborat cu mulți muzicieni, si creatori de rochii de ocazie între aceștia menționându-i pe Juan Soler, Jordi Vila, Ramón Cardo sau Perico Sambeat și în special pentru mai mult de patru ani în grupul Dave Schnitter.

După ce a părăsit grupul Schnitter, se întoarce din nou în Franța (Montpellier), unde formează primul său grup , trio-ul cu Bernard Baldous la contrabas și Regis Wlim la pian, în acest oraș realizând și o intensă activitate pedagogică 

În prezent promovează primul său album  „După Coltrane“ („Tras Coltrane”) prezentat oficial în Palau de la Música și la 25 International Jazz Festival Terrassa 2006. De asemenea, dezvoltă o serie de colaborari strânse cu o serie de muzicieni de de prim rang ca Albert Sanz, Perico Sambeat, Celia Mur, Santi Navalón, Toni Berenguer etc.

Cea mai recentă înregistrare, Espiral, realizată de Sedajazz, este in formula de quartet. Acest nou proiect este o adevărată provocare muzicală conceptuală; renunta deliberat la pian  pentru a oferi o libertate de exprimare creativa nu numai în formula muzicienilor, dar, si lui Vicente Espí. In formula care îl însoțește pe ESPÍ sunt muzicieni în care are încredere absolută și care au calitate muzicală dovedită, cum ar fi saxofonistul Jesús Santandreu (unul dintre cei mai buni sax tenori din Spania), chitară Ivan Cebriān , și basistul întotdeauna interesant și creativ, Masa Kamaguchi (astăzi probabil cel mai bun basist pe care îl are Spania). Sunetul modern și contemporan  poate fi perceput în toate compozițiile originale ale bateristului însuși. „Espiral” prezintă o idee conceptuală care poate fi percepută nu numai în muzica sa, ci și în concepția vizuală și stilistică 

Vicente Espi: https://www.facebook.com/vespidrums?fb_dtsg_ag=AdyBSz7Zum21KQb43NQXRVbgqvlEKZHz7T7bZQPJuOotpg%3AAdxPfaDD13zfDHl6kKDxSz96qQyabajqpfHisS1SPTB4Kw

Cele trei discuri se pot asculta pe Spotify:     

Tras Coltrane: 

https://open.spotify.com/album/2i7aVjRduuB9acFVvv5Z4K?si=4fw4Wk-aR_60LQ3P1L9vhQ

JOE LOVANO

 

Joseph Salvatore Lovano (născut pe 29 decembrie 1952) [1] este un saxofonist de jazz american, clarinetist alto,  flautist  și  tobosar. Începând cu sfârșitul anilor 1980, Lovano a fost unul dintre primii saxofonisti, descris de criticul Chris Kelsey de Allmusic ca “titan tenor pentru vremurile noastre” și neîncetat creativ și inovator, câștigând un premiu Grammy și câteva mentiuni DOWN BEAT.         

Este căsătorit cu cântăreața de jazz Judi Silvano cu care înregistrează și interpretează. Lovano s-a născut în Cleveland, Ohio, din părinții sicilieni-americani; tatăl său a fost saxofonistul tenor Tony (“Big T”) Lovano.  Familia tatălui său a venit din Alcara Li Fusi din Sicilia, iar familia mamei sale a venit din Cesarò, de asemenea în Sicilia. În Cleveland, tatăl lui Lovano la expus jazz-ului în toată copilaria, învățându-l standardele, precum și cum să conducă un concert, să creeze un set și să fie suficient de versatil pentru a-și găsi locul de muncă. Lovano a început pe alto saxofonul la vârsta de șase ani și a trecut la saxofon tenor cinci ani mai târziu.                                                                     

John Coltrane, Dizzy Gillespie și Sonny Stitt se numărau printre influențele sale anterioare. După ce a absolvit liceul Euclid în 1971, a mers la Berklee College of Music, unde a studiat cu Herb Pomeroy și Gary Burton.  Lovano a obtinut doctoratul  de muzică de la colegiu în 1998.                                       

După Berklee a lucrat cu Jack McDuff și Lonnie Smith.  A cantat  trei ani cu orchestra Woody Herman, apoi s-a mutat la New York City, unde a cantat cu trupa mare a lui Mel Lewis.  La mijlocul anilor ’80, Lovano a început să lucreze într-un quartet cu John Scofield și               într-un trio cu Bill Frisell și Paul Motian. 

La sfarsitul anilor 1990, el a format Summit-ul Saxofonului cu Dave Liebman               și Michael Brecker (mai tarziu inlocuit de Ravi Coltrane).                                     

Streams of Expression (2006) a fost un tribut adus jazz-ului cool și jazz-ului liber. Lovano și pianistul Hank Jones au lansat un album împreună în iunie 2007, intitulat Kids. A cântat pe saxofonul tenor pe 4 albume McCoy Tyner din 2007.                                                                                                                  

În 2008, Lovano a format cvintetul Us Five cu Esperanza Spalding pe bas, pianistul James Weidman și doi soldați, Francisco Mela și Otis Brown III. Folk Art a fost un album al compozitiilor lui Lovano, pe care trupa spera sa il interpreteze in spiritul jazz-ului avant-garde jazz din anii 1960. Bird Songs (2011) a fost un tribut adus lui Charlie Parker. Alaturi de  chitaristul Lionel Loueke a apărut pe albumul Cross Culture (Blue Note, 2013).                                                                       

Lovano a cantat la instrumente de trestie și percuție pe care le-a strâns din anii 1970. Peter Slavov a inlocuito pe Esperanza Spalding pe sase piese, toate scrise de Lovano, cu exceptia “Star Cruz Lovers” de Billy Strayhorn. “Ideea […] nu a fost doar de a canta în același timp, ci de a crea colectiv muzică în cadrul muzicii”, a scris Lovano în notele de linie pentru Cross Culture.                                            

Lovano a predat la Berklee College of Music.  El la format pe Jeff Coffin după ce lui Coffin i s-a acordat o finanțare NEA Jazz Studies în 1991.

Revista Downbeat i-a dat Premiul Jazz Album al Anului lui Lovano pentru albumul: Live la Village Vanguard.                    

Lovano a cantat saxofoane Borgani din 1991 și exclusiv din 1999. El are seria proprie numită Borgani-Lovano, care utilizează aliajul Pearl-Silver cu chei de aur 24K.