Happy Anniversary – NotTwo Records -first 20 years!

La Multi Ani, Not Two Records!
Am crescut impreuna cu tine si ne-am bucurat de fiecare disc pe care l-ai scos.
In spatiul Europei de Est, scoala poloneza ocupa un loc privilegiat in lumea jazz-ului. Si nu de cativa ani, inca din deceniul al saselea al secolului trecut. Iar traditia acestei scoli este continuata magistral de casa de discuri, din Cracovia a lui Marek Winiarski.

Not Two Records a fost creat în 1998 de Marek, un impatimit al jazz-ului cu diploma în ingineria metalurgica. Anterior, Winiarski a fondat si a condus una dintre primele label-uri independente din Polonia, GOWI Records. Dupa ce sa desparțit de partenerul sau de afaceri GOWI si a refuzat oferta de la una dintre marile case de discuri internationale pentru a-si desfasura activitatea în Polonia, Winiarski a decis sa-si numeasca noua intreprindere “Not Two”, pentru a sublinia nevoia sa de independenta si dependenta de propria sa estetica.
Proaspatul label  a început prin lansarea de sesiuni cu muzicieni polonezi si, rapid reuseste sa produca inregistrari avind o mare varietate de scene de jazz poloneze la sfârsitul secolului al XX-lea si începutul secolului al XXI-lea. Toate genurile de jazz au fost prezentate de la mainstream la swing, de la bop la jazz rock, de la jazz vocal tradițional pâna la stiluri mai aventuroase. Dupa cativa ani, focusul lui Marek se schimba pentru a reflecta mai bine gustul si estetica fondatorului. Din aniul 2002, Not Two a înregistrat si a lansat aproape exclusiv muzica de avangarda.

La sfârsitul anului 2015, catalogul Not Two acopera aproape 250 de discuri  versiuni pe CD, DVD si vinil, de la mai mult de 500 de artisti diferiti. Datorita viziunii fondatorului sau, care a fost întotdeauna interesat sa deschida usile pentru noi sunete si noi artisti, la sfârșitul celui de-al doilea deceniu al existenței label-ului, o multime dintre cei mai importanti artisti ai jazz-ului contemporani au intrat in  catalogul Not Two ; inclusiv muzicieni nord si sud americani, improvizatori europeni, si unii dintre cei mai progresisti ​​artisti japonezi de avangarda.

“My philosophy is very simple. I want to release music that I really like, even if I know from the very beginning that I lose money. I feel that especially important is mixing of musicians from various countries and traditions – there is always a chance to get great results.”
Marek Winiarski

Intregul catalog de la Not Two se poate consulta aici.