NARTcore – cronica de disc

a2288014274_16Recent, am primit un material muzical, absolut inedit, de la vechiul şi eternul meu prieten George, material care, iniţial, nu promitea nimic, însă în subsidiar sunetele au început să-mi urmărească zilele şi nopţile.

Da, este vorba de NARTcore, un proiect a doi muzicieni maghiari, Ádám MEGGYES – trompetă, obiecte, şi Gergő KOVÁTS – electronics, saxofoane. Cei doi nu sunt deloc la momentul debutului fiind rodaţi în diverse formule jazzistice atît orchestrale cît şi minimale. Ca muzicieni, rar am mai auzit în spaţiul est-european şi nu numai, o atît de clară viziune muzicală şi artistică, integrare în concepte spirituale subtile, ce ţin de mitic şi metafizic, totul condus cu o siguranţă ce frizează uneori nebunia.

Ceea ce ne propune NARTcore e o veşnică luptă, începută pe plan muzical şi continuată pe planul ideatic. Ei cîntă ca şi cum ar căuta întotdeauna sunetul ultim. Se creează o finisare a sufletului cu ajutorul artei, participarea fiind dureros de intensă. Da, este Catharsis, acea acţiune purificatoare pe care o are tragedia asupra spiritului. Lupta celor doi, chiar dacă în aparenţă pare foarte modernă, e în fapt o reciclare a sunetelor primordiale în care totul coexistă.

Acest prim material muzical, numit Aleuton, va apărea foarte curînd la casa de discuri Creative Sources Recordings din Lisabona. Sunt absolut convins că va marca o paradigmă în spaţiul muzicii creative europene atît prin nivelul foarte performant al celor doi muzicieni cît mai ales starea subliminală ce însoţeşte discul pe tot parcursul său.

Discul se poate descarca si asculta de pe pagina de Bandcamp a duo-ului