Hauschka @ ArtMania Festival Sibiu

Un pian preparat plin de jucarii, cabluri, mingi de ping-pong, Volker Bertelmann, o sala si un univers plin de sunete. Hauschka adica!
Vineri, 8 august, pe Scena Brukenthal in cadrul festivalului ArtMania in Sibiu, de la ora 21:30.

 

Volker Bertelmann, Hauschka, este unul dintre cei mai cunoscuti sustinatori a ceea ce reprezinta pianul modificat – acela al carui sunet este alterat prin inserarea unor obiecte intre sau pe corzile, ciocanelele si amortizoarele pianului. Sunetul specific Hauschka a fost din totdeauna atat instinctiv cat si alimentat de o dragoste puternica pentru ritm. Bertlemann este in mod clar un om care cunoaste pianul in totalitate si nu se teme sa il abordeze cu sensibilitate si dinamism, fiind capabil sa imbratiseze o gama larga de influente.

Volker Bertelmann a inceput sa studieze pianul cand avea noua ani dupa o revelatie pe care a avut-o in timpul unui concert Chopin. Pana la varsta de 18 ani Bertelmann compusese deja prima sa coloana sonora si semnase un contract cu Sony Music in 1994. In perioada urmatoare a devenit din ce in ce mai pasionat de muzica electronica, dezvoltand un interes particular pentru a reduce la minim tot ceea ce considera a fi redundant in cadrul compozitiilor sale, pana cand a reusit sa obtina un efect similar fara a folosi deloc electricitatea.

A descoperit faptul ca a plasa un obiect in cadrul unui pian ii deschide portile unei noi lumi sonice unde artistul isi transforma pianul astfel incat sa reproduca cu usurinta sunete de tot felul, fie ele chitara bas, gamelan sau cinelul unui set de tobe. Mai prolific ca oricand, Bertelmann a continuat sa lucreze la numeroase alte proiecte de-a lungul ultimului deceniu, din care cele mai notabile au fost cele din domeniul filmului, teatrului, dansului si artei pentru care a fost si rasplatit cu diverse premii. La aproape doua decenii de la debutul sau, Volker Bertelmann, zis Hauschka, se regaseste in pozitia neobisnuita in care este comparat in mod regular cu Eric Satie, John Cage si Steve Reich.

In 2011 a fost invitat in Londra de catre prestigiosul Barbican sa cante ca parte a Reverberations, un festival care celebreaza munca si influenta lui Reich. Mereu imprevizibil, Hauschka continua sa ne ofere un lucru sigur: faptul ca urmatorul sau pas va fi la fel de neasteptat precum si directia din care a venit. Hauschka a anuntat cu bucurie lansarea noului sau album, Abandoned City, care a avut loc pe data de 17 martie in Europa si SUA si va concerta live pe Brukenthal Acoustic Stage in cadrul celei de-a 9 a editie a Festivalului ARTmania.

Bilete  pe shop.artmania.ro